margotbendijk.reismee.nl

Oh la la ... Cambodja!

Dag trouwe weblog-lezers van me!

Om te beginnen zal ik jullie geruststellen (of teleurstellen), ditmaal geen verhalen over dronken avonden waarin ik meniet naar mijn leeftijd gedragen heb en mette jonge feestgenoten langs bars ben gerend. Neenee, na mijn meditatiesessie met de monniken in Vientiane ben ik weer volledig tot rust gekomen. Ok, er heeft nog 1 avondje disco in Vientiane gevolgd (hi-la-risch die disco's hier! Alsof je 10 jaar terug in de tijd stapt!), maar verder heeft mijn hoofdje mijn kussen eerder vroeg op de avond dan vroeg in de ochtend geraakt.

Vanaf Vientiane zijn we met de nachtbus richting Pakse gereden in het zuiden van Laos. Het leuke is altijd dat het redelijk makkelijk is om het voertuig te vinden dat voor jou bestemd is, aangezien dat werkelijk altijd de oudste en meest rottige is die op een betreft busstation te vinden is. Ook dit keer was geen uitzondering. Nadat we met de tuk tuk richting busstation gebracht waren, stonden daar een aantal fonkelende VIP bussen (lees: geen locals welkom aan boord, enkel toeristen) te wachten. Aaaah, Margootje zag direct een lekker nachtje slapen voor zich op de heerlijke donzen bedjes in deze juweeltjes van bussen. Ja, ik zag me mezelf al neervleien op de heerlijke fluffige,gebloemde kussens die ik door de ramen heen gespot had.En dus hobbelde ik hoopvol met mijn backpack richting bussen-hemel. Euh nee nee, zo werd mijn droom bruut verstoord, de linker bus is bestemd voor jullie! Oh, u bedoelt die aftandse, krakkemikkige, gedeukte, ellendige bus die ik zojuist voorbij ben gerend? Weet u zeker dat die niet gewoon rijp is voor de sloop? Uhm...er hangt een blonde haar aan de bumper...hoeveel toeristen heeft deze bus al precies geraakt? En hoeveel heb ik ook alweer voor mijn kaartje betaald als onwetende toerist? Ik kan mij toch niet voorstellen dat dat vrouwtje naast mij drie keer haar maandsalaris heeft neergelegd voor dit ritje. Waarom altijd het rottigste vaartuig in de vloot? Waarom? WAAROM??? Eenmaal in de bus heb ik mezelf ongeveer tien minuten lang afgevraagd waarom het bed bij mijn knieen stopte en het matras niet dikker was dan een mdf plaat.. En na een uurtje kwam ik tot de conclusie dat ze helaas toch echt niet met wegwerkzaamheden bezig waren, maar dat dit gewoon de kwaliteit van het wegdek was voor de rest van de nacht. Maaaaaar goed, maar niet te lang bij stil staan en toch nog een redelijk nachtje gedraaid.

In Pakse zijn we uiteindelijk maar 1 dagje gebleven, want er viel niet zoveel te beleven. Afgezien van een leuke middag gevuld met een rondritje in een tuk tuk en een bezoekje aan een hele smakelijke markt (Marianne Thieme en Sanne Bakker kunnen maar beter eventjes wegkijken, want anders heeft Pakse binnen no time de gehele Partij voor de Dieren op haar nek), maar daarvoor kun je gewoon beter even de foto's bekijken. En dus snel door richting de 4000 islands, zeg maar de Biesbosch van Laos. Een plek geprezen in de Lonely Planet, maar ik vrees datde auteurs er niet zoals ik tijdens het regenseizoen waren, want ik kon niet echt zeggen dat ik er blij van werd. Het zijn dus in totaal 4000 eilandjes (en kijk, zo komen ze aan de naam), alhoewel ik niet weet of er ook iemand is die ze daadwerkelijk ooit allemaal een keer geteld heeft, in de Mekong rivier. Er valt niet heel erg veel te beleven, afgezien van wat dagtripjes die je met de boot kunt ondernemen. Ok, dus wij hebben ook een tripje geboekt,waarbij ik mezelf toch weer verloochend heb door op de boot te dansen op keiharde house muziek en aan een waterpijp te lurken. Ooooh Margot, word nou verdorie toch eens volwassen!

Laughing
(Maar het is zo leu-heuk!) Jaaa, dat was een geslaagd dagje! Maar aangezien het bleef regenen in Laos en we daar toch langzaamaan wat somber van werden, besloten we wat eerder dan gepland de grens met Cambodja over te gaan.

En wat een goede beslissing! Oh oh oh oh oh la la....Cambodja! Dit land heeft met de eerste kennismaking direct mijn hart gestolen! De landschappen, de bevolking, de geschiedenis...het is in 1 woord geweldig! Sinds een paar dagen ben ik dan ook volkomen gelukkig in Siem Reap waar we de Angkor tempels bezoeken. Angkor...de stad die in haar hoogtij-dagen 1 miljoen inwoners telde en dat in een tijd toen Londen er nog slechts 40.000 had (ja, ik heb vanavond tijdens de documentaire in het guesthouse goed opgelet!). Zo on-ge-loof-lijk indrukwekkend dat ik er gewoon niets zinnigs over op papier kan zetten behalve deze zin die ik net in de documentaire hoorde: 'My friend...go to Cambodia...visit its tempels and its dreams'. En kijk eens naar bijgaande foto's, volgens mij heb je dan gewoon geen uitleg meer nodig.

xxxx

Antoinette

Nou Margootje, jouw "vakantie" gaat er heel wat wilder aan toe dan onze in Canada. Wij vinden het al een dol feest met een fles wijn op de hotelkamer :-) Het is hier ontzettend mooi. Doorrijden is moeilijk, want bij iedere bocht kan je genieten van een fenomenaal vergezicht en een reden om weer even te stoppen. Prachtige groen/blauwe meren in een decor van ruige bergtoppen. Zelfs in een sneeuwstorm op een gletsjer gestaan. Vermaak je, want wij doen het ook :-)
Liefs. Antoinette

Florine

Hi Margot,

Lees keer op keer met veel plezier je verhalen! Na de bruiloft en onze huwelijksreis had ik een lekker voorraadje, maar ben nu weer helemaal bij. Het klinkt zo fantastisch wat je allemaal beleefd! En juist die onvolwassen verhalen! haha. En wat betreft Cambodja, Siem Reap en Ankor, daar kan ik je helemaal in volgen, was ook helemaal verkocht vorig jaar! Wel ook heel heftig, vooral rondom Phnom Pen met die gevangenis... daar moest ik wel even van bijkomen.

De bruiloft was trouwens fantastisch! Als je het leuk vindt om wat foto's te kijken, klik dan op onderstaande link:

Daarna lekker 2 weken naar zuid-Italie geweest. Wat minder avontuur, maar wel heel lekker! Nou, geniet ervan en kijk weer uit naar je volgende verhaal!

X Florine

Ivo

Een waterpijp?? Wat zullen we nou krijgen! Als je vader dat hoort :) Prachtige foto's wederom liefje. Blijf maar lekker genieten. Nog 5 precies 5 weekjes ..........

Andrea

HI lieve Margot,

met veel veel plezier weer gelezen....
Maar wacht ik heb nu ook echt verhaal voor je: ons hele kantoor zit al sinds maandag thuis te werken....als je nu afvraagd of dit een OST of work life balance is dan nee, het is wat anders...wij hebben vrijdag namelijk brand gehad in ons pand!
Iedereeen in paar minuten naar buiten, Bert met z'n stoel naar beneden gedragen, 2 uur buiten staan terwijl brandweer zat te blussen etc. Nu wil het natuurlijk toeval zijn dat het brand onder ons zat in de draden kasten en dat brandweer via onze kamer heeft geblust!
Nou hebben we 2 weken geleden nog opgeruimd, maar gisteren ging het opnieuw ruimen toch weer wat grondiger. Alles, maar dan werkelijk alles licht onder fijne laag van smoerrie, soort gesmolten stinkende plastic. Maar er is ongelooflijk veel werk verzet en het lijkt dat we maandag weer ik kunnen (in ieder geval de linkervleugen), wij waarschijnlijk nog paar dagen later, in een mtg room. Ongelooflijk knap van al die mensen en nu is nog de inschatting dat 2-3 maanden duurt voordat alles weer zoals het was is.
Maar verder is alles goed en gisteren was even weer 30 graden!

gr a

Nick

Gaaf, gaaf, gaaf! Leuk verhaal! Ik ga zo weer ff door de fotootjes heen klikken. Hoe lang heb je nu uitgetrokken voor Angkor?

Sanne

Geweldig!! Wat een leuk verhaal weer! En maak je over die waterpijp geen zorgen, daar zitten toch geen geestverruimende middelen in.
XX

irene

oh Margot, ik zie het al voor me, jij in zo'n klein bedje! Geweldig! Al die gebeurtenissen, je maakt heel wat mee. Hier is het dan maar saai, ons laatste ´uitstapje´ was Hoofddorp culinair (heel gezellig hoor maar tientallen euro´s armer) en het ´hoogtepunt´ nog meer deze week is dat Maxime haar beugel er morgen uit mag. Ja ja heftig allemaal he?? Goed dat je die reis maakt, geniet. kus van ons alledrie

Jim

Hi Margot,

Goed om te zien dat er genoeg te snacken valt op de markt, het is me duidelijk dat ik je nog geen borrelnootjes hoef te sturen. Dit is pas echt "selected by mother nature" :-)

Gave foto's weer (knap dat je hebt kunnen slapen in zo'n maxi-cosy in de bus) de tempels zien er zo vanaf de foto al erg indrukwekkend uit!

Veel plezier verder!

Gr, Jim

R + M

Hallo Gootje,

Wat een avonturen weer. Je beleeft inderdaad veel dingen waar je later met veel plezier op terug kan kijken. Je foto's geven een goede indruk van al je belevenissen en zijn natuurlijk ook voor jou een waardevolle herinnering voor later. Hopelijk geniet je nog veel in Canbodja, want er is daar nog veel meer te zien. De groeten aan je zwitserse vriendinnetjes ( waar je wellicht nog enkele weken mee kunt verder reizen -> fijn dat je zo'n leuk gezelschap hebt ) en een dikke kus van ons ( uit Canada )

Marco

Hé Margot,
Erg leuk om je verhalen weer te lezen na onze terugkomst uit Italië. En voor wat betreft die bussen in Laos, ze hebben in ieder geval airco...of niet?!
Cambodja lijkt mij inderdaad ook een prachtig land, met een fascinerende geschiedenis. Ik denk dat de mensen die er tussen 1975 en 1979 ook al woonden, als tweede woord 'gewelddadig' in die beschrijving zullen meenemen ;-).

Cheers,

Marco

marieke lamens

machtig mooie verhalen! je schrijft super leuk!

groetjes van mij, kantoor loos stuk medewerker van pi ;-)

Lies en Mechtild

Ja, dat hebben we van diverse kanten gehoord dat Cambodia indrukwekkend is. Wie weet, komen we je daar tegen als de magie van dat land jou heeft volledig heeft ingepalmd. Blijf genieten!
Lieve groet, M&L.