This is it...
Dit is ‘m dan…het allerlaatste verhaal van mijn reis…
Ik weet niet hoe het met jullie zit (misschien blij dat je eindelijk weer wat ruimte in je inbox hebt), maar ik wil nog helemaal niet terug! Die trip van 8 maanden, die maar eindeloos leek te duren, is nu dan echt voorbij! Ik sta aan de vooravond van mijn terugreis en kan nu alleen nog maar achterom kijken en denken: ‘WAUW!!! Mag ik nog een keer??’
Maar laten we vooral niet vergeten dat ik er de afgelopen weekjes een leuk einde aan heb kunnen breien hier in Phoenix. En dat was weer eventjes wennen zo na de glitter en glamour van LA & Hollywood. Dat er hier weinig glamoureus te beleven valt, was al duidelijk bij het uitzicht vanuit het vliegtuig. De stad is hier niet van de woestijn te onderscheiden en alles is in dezelfde geestdodende schutkleur gebouwd. Jaja, als beige je kleur is dan is Phoenix je stad! Maar goed, wat maakt beige nog uit als je landt op het vliegveld waar je vent je eindelijk op staat te wachten om vervolgens samen naar je eigen appartementje te kunnen rijden? En dat appartementje is heerlijk! Overal in de stad heb je hier appartementencomplexen compleet met zwembad, bubbelbad en sportschool. Helemaal fantastisch! En al die faciliteiten heb je ook wel een klein beetje nodig, want buiten de poorten van het complex sta je letterlijk in het zand en tussen de cactussen. Er groeit en bloeit hier werkelijk niets, tenzij het in een park kunstmatig is aangelegd. En dus laat ik de kale zandvlaktes lekker voor wat ze zijn en blijf ik overdag heerlijk in ons huisje terwijl Ivo gaat vliegen en ’s avonds zitten we vaak lekker te bubbelen in de jacuzzi bij het zwembad. Je kunt hier de jacuzzi ‘s avonds namelijk nog uitklimmen zonder dat je billetjes er bij Nederlandse temperaturen vanaf vriezen…
Dat beige woestijnlandschap blijkt hier en daar trouwens mooier dan je in eerste instantie zou denken. Overal rondom Phoenix liggen parken en bergketens en daar heb je vanaf de top een prachtig uitzicht over de enorme stad. In die parken liggen ook enkele oude goudmijnstadjes compleet met gevangenis en saloon. Hartstikke commercieel natuurlijk, maar je waant je wel opeens in het wilde westen van een Lucky Luke strip. In Arizona zit je dan ook in het ECHTE Amerika. Of je er nu van houdt of niet, interessant is het zeker! 999 kanalen op de televisie en dus is er op elk tijdstip van de dag wel een reden te bedenken om thuis op de bank te blijven hangen. De reclame, die elke 5 minuten je programma onderbreekt, is een groot feest: Medicijnen mogen zonder probleem aangeprezen worden en het opsommen van de meest heftige bijwerkingen duurt meestal langer dan het spotje zelf. De concurrent direct afzeiken is geen enkel probleem en wordt zonder gene toegepast. Wel moet alles natuurlijk ingedekt worden, met termen als ‘these are paid actors’ of ‘image exaggerated’ en ‘not actual size’. Onze favoriete reclames zijn die waarbij een advocaat je vertelt dat je een ander failliet kunt dagvaarden wanneer je betrokken bent geweest bij een ongeluk…want het bedrijf is hier voor JOU! En nadat de gemiddelde oversized Amerikaan is uit-gezapt en zich van de bank heeft weten te hijsen, zijn Burger King, McDonald’s, Domino’s en het lokale steakhouse de plekken om een ‘lekker’ hapje te gaan eten. Bij voorkeur natuurlijk vanuit de auto in de vorm van de drive thru. Ja, je moet hard je best doen ergens een vitamientje te kunnen scoren. En van het milieu hebben de Amerikanen ook nog nooit gehoord. Dus de supermarkt die 100 meter verderop ligt bezoek je met je dikke pick-up truck en fietsers en wandelaars zijn hier een collectors item. Bij de kassa wordt elk aangeschaft artikel in een apart plastic zakje verpakt en als je voorstelt je spullen in te laten pakken in de oude plastic zakjes die je zelf hebt meegenomen, moet er haast een beademingsmachine worden ingezet om het personeel niet om te laten vallen. Ook het vertrek uit de supermarkt is bijzonder, aangezien je langs de persoon wandelt wiens baan bestaat uit het begroeten en gedag zeggen van klanten bij de in- en uitgang van de supermarkt (benieuwd welke LOI cursus je daarvoor klaarstoomt). Waarom introduceren wij deze Melkert-banen niet in Nederland???
Om onze tijd ultiem Amerikaans te verdrijven, zijn we naar de rodeo gegaan. De Parada del Sol Rodeo in Scottsdale Arizona dames en heren! U weet niet wat u meemaakt! Bij aankomst uiteraard eerst een hotdog gescoord en terwijl we deze buiten de arena naar binnen stonden te werken, klonk het startsein van de rodeo door middel van een dame die luidkeels en vals het volkslied door de microfoon bulderde. En aangezien ik ondertussen vrolijk doorbabbelde, ontving ik van vriendlief een schop tegen mijn schenen (hij had zijn handen vol met een hotdog) om me er liefdevol op te attenderen dat ik toch beter even mijn mond kon houden. Om ons heen stond iedereen inderdaad aan de grond genageld om ten volste van dit moment te kunnen genieten. Vervolgens werden er enkele gewonde soldaten uit Irak de arena in gehaald (u snapt de link met rodeo net zo min als ik) en het dak ging eraf hoor! Want als ze hier ergens trots op zijn met z’n allen, dan is het wel op de jongens die ergens aan de andere kant van de wereld (geen idee waar Irak ligt uiteraard) hun leven wagen voor de vrijheid van The Home of the Brave… Eenmaal in de tent aangekomen was het werkelijk een feest voor het oog. Cowboy hoeden, Wrangler spijkerbroeken uit het jaar nul, popcornzakken van 50 kg die genuttigd werden door exemplaren van 150 kg en cowgirls die tickets verkochten voor de loterij. De dames in kwestie werden op hun paarden geïntroduceerd als Royalty of the Rodeo (‘This is Britanny, Princess of Rodeo!’) en werden met hun getoupeerde haren en glitter T-shirtjes gezien als crème de la crème. Tsja, wat valt er dan nog in je leven te bereiken wanneer je al op je 16e prinses van de rodeo geweest bent vraag je je af... De rodeo zelf is een groot volksvermaak met cowboys, paarden, stieren en clowns en hoe harder de rijders door de dieren door elkaar worden geschud, hoe harder het publiek ze aanmoedigt. De Partij voor de Dieren zou hier geen leden werven, maar een vermakelijke middag was het zeker (maar dan wel vanwege de mensen in het publiek, niet vanwege het rijden op dieren in de ring, iets wat natuurlijk allang afgeschaft zou moeten worden)…
Een andere interessante middag beleefden we op de gun club van Phoenix, de favoriete vrijetijdsbesteding van menig Amerikaan. Deze tent stap je binnen in de wapenwinkel, waar volgens Ivo items over de toonbank gaan die het Nederlandse leger niet eens kan betalen. En de geweren, kogels, maskers, geluidsdempers (?) en granaten liggen er inderdaad gewoon voor het oprapen. Je weet niet wat je ziet! Revolvers met roze handvatten voor de ladies, T-shirtjes met Scottsdale Gunclub trots op de borst en als pronkstuk staat er een machinegeweer met meterslang patronenlint te blinken bij de ingang. Inclusief bevestigingsmechanisme voor…euh…op het dak van je huis??
Bij de kassa ontvang je, na het invullen van een formuliertje waarin je verklaart dat je na je overlijden geen aanspraak op de club zult maken, het door jou gewenste geweer inclusief kogels, oorbeschermers en beschermingsbril. En 2 geluidsdichte en kogelvrije deuren later sta je op de schietbaan. Maar deze mensen hebben allemaal echte geweren in hun hand!!!! En daar moet ik dan langs lopen (achterlangs weliswaar

Tsja, Amerika, het land van de superlatieven. Oppervlakkig als het op sommige gebieden mag zijn, toch heeft het absoluut zijn charmes en we hebben ons hier prima vermaakt! Met popcorn in de drive-in bioscoop, biertjes drinken met de klasgenoten van Ivo, een bezoekje aan het lokale steak house, hangend op de bank kijkend naar de Oscars, rondstruinen in de uit de kluiten gewassen supermarkten en rondrijden op de 5-baans snelwegen rondom de stad. Heerlijk om onze dagen weer samen te slijten en een mooi einde van deze geweldige reis…
Nu ik bijna aan het einde van deze pagina ben aangekomen, kan ik er dan echt niet meer onderuit…het zit erop lieve lezers. Maar voordat ik afscheid van jullie neem, zou ik nog graag een paar dingen met jullie willen delen…
Een aantal feitjes en weetjes over mijn reis…
240 dagen buiten de Nederlandse landsgrenzen
13 landen in volle glorie aanschouwd
30 nieuwe stempels in mijn paspoort
42990 km in het vliegtuig afgelegd (dat is precies 1x de aarde rond)
3241 km vanuit de trein bekeken (dat is ongeveer van Amsterdam naar Cairo)
768 km dobberend op een boot doorgebracht (ongeveer van Amsterdam naar Praag)
8954 km zittend of liggend in een bus gereisd (dat is een vlucht Amsterdam-Sjanghai)
5553 km bedwongen met een auto of camper (dat is bijna Amsterdam naar New York)
391 km gehobbeld op een motor, scooter of tuk tuk (een ritje Amsterdam-Hannover)
Al het moois vastgelegd op 26GB aan geheugenkaarten
Mijn tere huidje beschermd door zo'n 8 liter zonnebrand
13 verschillende soorten valuta wonder boven wonder uit de pinautomaat getoverd
In 89 verschillende bedden op zoek gegaan naar dromenland
Mijn favorieten…
Singapore, Sydney en Hong Kong zijn de steden waar je moet wezen!
Cambodja, Bali en Nieuw-Zeeland horen op ieders lijstje te staan
Drawaqa Island (Fiji), Gili Trawangan (Indonesië) en Akaroa (Nieuw-Zeeland) zijn ideaal om heerlijk te ontspannen
Indonesië, Australië & Cambodja hebben de vriendelijkste bevolking die ik heb ontmoet
Elke cm2 van Nieuw-Zeeland's zuider eiland, Noord-Laos en Halong Bay (Vietnam) hebben die 'oh en ah'-natuur
De Angkor Tempels, Killing Fields, het Tol Slueng Museum (Cambodja) en de tempels op Bali maakten diepe indruk
Gili Trawangan (Indonesië), Sihanoukville (Cambodja) en Hollywood zijn prettige plekken voor een feestje
Kippevel kreeg ik bij de start van mijn wereldreis (Hong Kong), het spotten van dolfijnen in Indonesië & Nieuw-Zeeland en de prachtige autorit van Queenstown naar Glenorchy (NZ)
Het zweet stond op mijn rug bij de helse boottocht van Ko Tao naar het vasteland (Thailand), de nachtbussen in China & Vietnam en de bergwand die begon te schuiven terwijl mijn bus eronder stond (China)
Voor een bijzondere overnachting ga je naar The Monkey Republic in Cambodja (feestje!), The Barefoot Lodge in Fiji (palmbomen en zee) of een van de mooie hotels waar ik met mijn ouders in Bali heb geslapen
Oh wat heb ik gelachen tijdens de eerste km's met Sanne & Nick in de camper (Australië), de farmstay (Australië) en de helse beklimming van Mount Rinjani (Lombok)
Ubud (Bali), Luang Prabang (Laos) en Hoi An (Vietnam) zijn de gezelligste en meest knusse plekjes die je je maar kunt wensen
Ik ben tot de conclusie gekomen dat…
Onze planeet een prachtige plek is die helaas door de mens geregeld hard wordt tegengewerkt haar schoonheid te laten stralen
Zowel Karlijn's buik als Jiske hard gegroeid zijn terwijl ik weg was
Elk land me weer op een andere manier rijker gemaakt heeft
De Thaise keuken vinger likkend lekker is
Het helemaal niet moeilijk is bijna 8 maanden uit een rugzak te leven
Wat je doet afvragen waarmee je hele huis volstaat
Vliegen nog altijd niet mijn hobby is
Maar angsten er zijn om recht in de ogen aan te kijken
Je soms de vreemdste reisgenoten kunt treffen
Waar je dan zelf weer zo heerlijk normaal bij afsteekt
Dolfijnen mijn favoriete dieren zijn en het lastig is ze te spotten tussen de tranen die telkens in mijn ogen staan als ik ze zie
Ik het heel bijzonder vind dat zoveel mensen mijn reis via mijn weblog gevolgd hebben
En dit niet de enige twee redenen zijn waarom ik inmiddels weet dat ik stiekem maar een emotioneel meisje ben
Singha en Anchor bier mijn absolute favorieten zijn (en ik menig glaasje gedronken heb)
De wereld bol staat van de interessante mensen die je op weg van kantoor naar huis niet zou tegenkomen
En dit nu juist de mensen zijn die de meest bijzondere levenslessen met zich meedragen
Duitsers over het algemeen ontzettend irritant zijn (en dan heb ik het niet alleen over de neurotische fraulein uit Australië)
Een eigen douche & toilet een godsgeschenk zijn
Ivo bij terugkomst nog net zo lief & geweldig is als bij vertrek
Gekko's een vervelend ruikende darminhoud hebben
Ik niet kan wachten tot ik in Nederland weer die mensen zie die ik op Schiphol achterliet
Nieuw-Zeeland een verrassend slechte zomer kan hebben
En Phoenix een verrassend goede winter
De wonderen van de wereld pas echt mooi zijn als je ze beleeft met de mensen om wie je geeft
En een avondje thuis op de bank plots een klein wereldwondertje kan zijn als je het op waarde weet te schatten...
Mijn wereldreis waar zoveel dromen, plannen, stressen en verheugen aan vooraf is gegaan. Het is dan echt voorbij. 8 maanden zijn voorbij gevlogen en zijn tegelijkertijd ongelooflijk intens en indrukwekkend geweest. Ik heb tijdens mijn trip hard gelachen, hard gehuild, met mijn mond vol tanden gestaan, nonstop gekwebbeld, heimwee gevoeld, thuis compleet vergeten, intens genoten, me enorm alleen gevoeld en me ontzettend goed vermaakt met mijn eigen gezelschap.
De reis heeft me verbaasd, ontroerd en overweldigd. Ik heb mezelf leren kennen, soms positief, soms wat minder positief en kan zonder twijfel zeggen dat ik mezelf leuker vind bij terugkomst dan bij vertrek. En dat is het grootste cadeau dat de wereld me had kunnen geven. Wat is er veel moois te bekijken, veel spannends te beleven en veel indrukwekkends te ervaren. De wereld is mooi, de wereld is prachtig en haar gaan bekijken is een passie voor het leven geworden. Zoals een man op Fiji, die vanwege geldgebrek nog nooit buiten zijn eigen land was geweest, in een klein bootje tegen me zei: 'You are lucky that you can travel'… Wat een voorrecht inderdaad…Dus hou dit weblog in de gaten, want ik sluit niet uit dat er dit jaar nog een verhaaltje gaat volgen…

Bedankt dat je al die maanden met me bent meegereisd, je was fijn gezelschap…
Margot
En is het me dan nu toch écht gelukt om een keer als eerste te reageren? Hahahaha!
Ga je je verhaaltjes bundelen in een boekje?
Alvast een hele goede/fijne reis terug.., in NL is het zo slecht niet meer gesteld met het weer hoor.., je komt op het juiste moment.
Kus!
Nou poppedopje,
Dat was het dan. Heb met kippenvel je laatste verhaal zitten lezen.
Wat een voorrecht dat je kunt reizen. Ik denk inderdaad dat dat de juiste woorden zijn.
Verheug me wel heel erg opdinsdag!
Ga nu je foto's kijken.
xx
En ik vond het een voorrecht dat ik het laatste deel van je reis wel met je kon delen. Een prachtig verhaal lief.
....en wordt vervolgd...
XXX
idd een mooi eind verhaal. Ik heb denk ik net zo genoten van jouw reis als dat jij dat zelf hebt gedaan. Natuurlijk niet alles zo intensief beleefd maar voor een ik-blijf-veel-liever-thuis-type heb ik het gevoel dat ik ook e.e.a. heb mogen ervaren. Ook ik vind dolfijnen dieren de mij enorm ontroeren ook al heb ik ze alleen maar mogen aanschouwen in het Dolfinarium en Seaworld. Ik vind de inhoud van de darmen van een Gekko ook smerig terwijl ik het nooit heb geroken. Ik ben er van overtuigd dat zowel Karlijn als Jiske gegroeid zijn (ik zelf helaas ook) Al die landen die je hebt genoemd en dat je aanraadt er naar toe te gaan, nou ik héb het gevoel -door jou- dat ik er ben geweest. Dus ik wil jou bedanken. Ik snap dat je mijn versie van het liedje niet zo leuk vindt maar je snapt natuurlijk wel dat velen dat hier het wel leuk vinden, ik denk met name aan R+M.
Maar ik ben niet alleen een thuisblijver hoor!! Ben nog een weekje met Maxime naar Italië geweest. Maxx om te skiën en ik voor de après-ski. Daardoor heb ik nu net zo'n lijstje als jij; 36 uur in een bus gezeten (heen en terug hoor!) Deze bus was niet voor kleine chineesjes bestemd maar ondanks dat slaapt het nogal verrot dus uiteindelijk heb ik toch onder de banken op de grond geslapen. Ik voor het eerst wodka jus gedronken heb omdat ik meedeed aan een kaartspelletje en als je de opdracht niet goed uitvoerde, je een slok moest nemen. Je snapt het al, voordat ik het wist, had ik 4 glazen in m'n mik en keek Maxime angstvallig mij aan (zo van Oh my gosh, m'n moeder -schaam-schaam-schaam) Nou ze hoefde zich nergens voor te schamen (vind ik) Op deze reis heb ik ook een angst overwonnen, hoogtevrees. Alhoewel ik vannacht, toen ik met een aantal meiden een katje wilde redden dat vast zat op een dak, toch niet de ladder ben opgegaan, dat heb ik overgelaten aan iemand anders. Jaja, je leest het goed een katje redden midden in de nacht in Haarlem,ook ik maak spannende dingen mee. Uiteindelijk zijn we vertrokken met de kat nog op het dak want de eigenaar vond het wel goed zo (hij kan er morgenochtend wel vanaf worden gehaald) en de dierenambulance stond zo sullig te kijken dat wij ons niet meer verantwoordelijk voelde voor de toestand. Ondanks de tragiek van Lappie (zo heet de kat, wij noemen hem vanaf nu Dakkie) vreselijk gelachen en veel vrienden gemaakt (als je maar lang genoeg in de hoogte staart, komen er steeds meer mensen bij je staan)
Maar ik ga je verhalen missen. Dus ik heb een voorstel i.p.v. een reisblog vanaf nu een thuisblog, een ideetje?????
Nog 1 dagje nu, geniet van je reis en geniet van elkaar, laaaaaaaaaaaaaaaaater
P.S. Voor degene die zich nu afvragen over welk liedje ik het heb, hier de tekst:
Originele tekst:
en we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet.......
Aangepaste tekst:
en we zijn al bijna thuis, al bijna wel, al bijna wel.....
Margot is meer gecharmeerd van de originele tekst
Hallo liefje, vanaf een vreemde pc ook onze laatste reactie. We zijn heel gelukkig dat we jou ( en Ivo natuurlijk ) morgen op Schiphol weer in de armen kunnen sluiten. Dat moge duidelijk zijn. We hebben je erg gemist en zijn blij dat je gezond en heel bent gebleven. Maar......we zijn ook heel trots op je. Dat je het aangedurfd hebt, dat je het volgehouden hebt, dat je er van genoten hebt, dat je er van geleerd hebt, kortom...dat je er hebt uitgehaald wat er in zit. Fantastisch gedaan meid !!!!! Tot morgen. Kussen
Geweldig dat je ter afsluiting van de reis nog zo'n mooi verhaal uit "de pen" weet te persen. Natuurlijk val ik in herhaling met te melden dat ook ik enorm van je belevenissen heb genoten.
Mijn belevenissen staan de laatste dagen en komende weken in het teken van opruimen, verplaatsen, schoonmaken van spullen en kamers, want de schilders zijn de komende periode mijn gezelschap! Maarrrr, dat weerhoudt mij niet om jullie morgen op Schiphol te komen begroeten. Goede reis! Liefs, Antoinette
Margot ook van je laatste verhaal genoten .Eind goed al goed. De feiten en weetjes , favoriten etc. waren een mooi register op jouw geweldige reisboek .
Lieve groeten Paula en Ad
Jammer dat je mooi reis er weer op zit en ik de updates van je blog zal moeten gaan missen. Thanx voor alle leuke verhalen en info. Ik vrees dat ik nog veel mooie plekken op de wereld zal moeten gaan bezoeken. Ik dacht dat ik er toch best een aantal gezien had, maar aan je verhalen en foto's te zien zijn er nog veeeeeeeel meer!!! Voor reistips weet ik je te vinden ;)
Groetjes!
Hey Margot,
Heel herkenbaar allemaal, ben nog niet zo lang weg, maar ervaar ook heel vee; verschillende gevoelens en emoties.
Wat gaat de tijd toch snel zeg, maar je bent weer een mooie herinnering r?jker in je spaarpot!
Mijn laatste fase í inmiddels ook in gegaan, ben vandaag aangekomen in Hanoi, een wereld van verschil....
Geniet thuis nog lekker even door!
Desiree
Wat een briljante tijd zal jij gehad hebben.
Herinneringen die je niet snel meer zal vergeten!
Welkom terug in ons landje!!
xx
Wat een prachtig verhaal, was er zelf ontroerd door, haha, mis het ook zo! Welcome Back meis en succes met re-integreren. Liefs, Desirée
Hi Margot,
Erg leuk dat je je weblog zo actief hebt bijgehouden.
Je verhalen waren steeds weer boeiend/fantastisch/hilarisch om te lezen, heb dan ook meerdere malen op een maandagochtend hardop lachend achter mijn bureau gezeten.
Dank daarvoor!! :-)
Het etentje staat gepland, dus we spreken elkaar snel!
Succes met het opnieuw inburgeren in Utrecht.
Groet, Jim